Fietsen langs de Mark

Sinds de zomer van 2018 is het fietspad langs de Mark (een riviertje dat ontspringt in de buurt van Merksplas en via Hoogstraten naar Nederland stroomt) helemaal vernieuwd. Het is een mooi breed (2m) geasfalteerd fietspad.

Zaterdag 6 april 2019 was het zonnig en aangenaam fietsweer. Reden genoeg om de fiets op te springen en eens naar Breda te fietsen. Iets wat we al heel lang eens wilden doen.

Vanuit Minderhoutdorp is het een dikke 5 km fietsen naar het startpunt van het vernieuwde fietspad in Meer (aan fietsknooppunt 13) Het fietspad slingert langs de oever van de Mark, af en toe over een bruggetje om dan langs de andere oever verder te gaan.

Wist je dat dit ook het traject is van de lange-afstandsroute LF9 NAP?

Deze route loopt van Nieuweschans (NL) naar Wechelderzande (BE), waar het aansluit op de bekende “Vlaanderen Fietsroute LF5”. NAP staat trouwens voor Noord Amsterdams Peil. Voor de liefhebbers: het Nederlandse stuk loopt over 455km. En als je doorrijdt tot in Zoersel, dan kan je daar aansluiten op het traject naar Compostela. Keuze genoeg ! Maar we wijken af.

Terug naar het fietspad langs de Mark: Aan het begin van het traject (op weg naar fietsknooppunt 14) fiets je langs de graslanden in de Aschputten. Dit natuurgebied wordt beheerd door Natuurpunt. Je kan hier ook prima wandelen.

Verder slingert het fietspad netjes verder naast de Mark, of een zijriviertje. De landschappen en uitzichten zijn idyllisch met dit mooie weer. Aan fietsknooppunt 31 zou je het pad kunnen verlaten en richting Meersel-Dreef fietsen om vb. bij De Paters iets te gaan drinken.

Net voor het volgende fietsknooppunt zie je links grenspaal 218. Hier stroomt de Mark Nederland binnen. Je steekt de straat over en vervolgt het fietspad op Nederlandse bodem. Net als in België blijf je langs de Mark fietsen tot aan de Scheelebrug. Hier lijkt het wel alsof je op de snelweg (A58) gaat fietsen. Maar gelukkig is dat niet het geval. Het fietspad neemt je mee over de brug (opgelet: druk verkeer) en een beetje verderop kan je links de tunnel in onder de snelweg. Dit is aan knooppunt 41.

Nu we de snelweg achter ons hebben, kunnen we terug zalig fietsen. Het pad loopt nu langs de Bovenmark, zoals de rivier hier wordt genoemd. Langs de rivier zitten vissers in alle stilte te wachten op hun vangst van de dag. Op onze route zien we ook mooie boerderijen, in die typische Nederlandse stijl.

We volgen het fietspad LF9 NAP en fietsen voorbij Kasteel Bouvigne met zijn prachtige tuinen. Het pad loopt door een prachtig natuurgebied, dat schitterend is aangelegd (met veeroosters, dus goed opgepompte fietsbanden zijn wenselijk). Heerlijk om op deze manier naar Breda-centrum te fietsen.

Verderop aan de Duivelsbrug in Ginneken verlaat je de Mark. Je gaat rechts en wat verder kom je aan een gezellig pleintje met veel horeca-gelegenheden (oa Moeke Ginneken en Boerke Verschuren) Je steekt het pleintje over en vervolgt de Ginnekenweg, een leuke winkelstraat. Aan de Wilhelminasingel steek je de Mark terug over. Hier loopt het fietspad met nummer LF9 NAP naar rechts en vervolgt het zijn weg richting Noord-Nederland. Dat zijn wij vandaag niet van plan.

Wij rijden rechtdoor en volgen de Nieuwe Ginnekenstraat tot aan het rond punt. Van daaruit zoeken we onze weg naar de Onze-Lieve-Vrouwe-Kerk. Bij Café De Bruine Pij installeren we ons in de zon en genieten van een heerlijk biertje. En dan keren we terug en doen we net hetzelfde traject in omgekeerde richting. (Minderhout – Breda en terug = ongeveer 40-45 km)

Aardbeien in tunnels

Plaats een reactie