Eerste winterprik van 2016 in Oud-Turnhout (Landschap De Liereman)

De winterse buien van gisterenavond 16 januari 2016 zijn tijdens de nacht blijkbaar overgegaan in sneeuw en die is blijven liggen! Geen dikke laag sneeuw maar wel voldoende voor een mooie winterse wandeling in Landschap De Liereman in Oud-Turnhout.

’t Is niet de eerste keer dat we gaan wandelen in deze mooie streek. Vorige keer was de wandeling wat uitgelopen (je kent dat wel: we doen er nog een stukje bij, en dan nog één, en nog een ommetje…) waardoor we het laatste stuk in ’t donker hebben gelopen. We herinneren ons het avontuur alsof het gisteren was: een drassig pad, in ’t donker, een deel van het pad was overstroomd, het leek wel een steeple chase, maar dan zonder het wedstrijdaspect.

Landschap De Liereman in winters kleedje

Landschap De Liereman in winters kleedje

Het gevarieerde landschap De Liereman is één van de grootste beschermde natuurgebieden van Vlaanderen. Honderden hectaren oerkempense natuur worden hier beheerd door Natuurpunt. Je vindt hier heide, landduinen, loofbos, naaldbos, veen, vennen en moeras, elk met hun typische dieren en plantensoorten.

Duinencomplex De Liereman

Duinencomplex De Liereman

Hierboven een foto van het duinencomplex dat zich uitstrekt van het bezoekerscentrum in Oud-Turnhout tot een eind in Arendonk. In dit gebied was stuifzand eeuwenlang heer en meester. Door aanplanting met naaldbomen werd het zand vastgelegd, maar recentelijk werd een 40-tal hectaren van deze biotoop terug hersteld. De dieren en planten in dit gebied houden van losliggend zand. In de zomermaanden kan de temperatuur van het zand hier oplopen tot 50°C !

Langsheen ons wandeltraject komen we enkele borden tegen met weerspreuken. Deze weerspreuken zijn een eerbetoon aan Turnhoutenaar Paul Van Zummeren (1945 – 2002). Hij verzamelde samen met zijn vrouw zo’n 17.000 weerspreuken en 35.000 volkswijsheden.

Weerspreuk Paul Van Zummeren

Weerspreuk Paul Van Zummeren

Prachtig wandelweer is het! Een heerlijk zonnetje, een schitterend winterlandschap, meer moet dat niet zijn! De sneeuw en het dunne laagje ijs op de vele plassen kraken onder onze trekkingschoenen. Stevig schoeisel is hier geen overbodige luxe, met witte sportschoentjes moet je hier niet zijn..

 

wandelpad aan Kanaal Dessel-Schoten

wandelpad aan Kanaal Dessel-Schoten

Het Kanaal van Dessel naar Schoten ligt er vredig bij. Het verbindt het Kanaal Bocholt-Herentals in Dessel met het Albertkanaal in Schoten. Met dit kanaal wordt een afstand van 64 km overbrugd. Een kanaal zonder jaagpad, rust en stilte troef!
Wandelknooppunt 43 en 44 liggen vlak langs het kanaal en dan slaan we links af naar knooppunt 42.

Kanaal Dessel-Schoten

Kanaal Dessel-Schoten

Even gek doen op een idyllisch bospad 🙂

Els

Els

Jan

Jan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van knooppunt 42 naar 31 gaat het langs statige dreven met dikke bomen en mooie landschappen langs beide kanten.

Laksheide

Laksheide

Deze lange weg brengt ons naar het drassige stuk van ons vorig avontuur in ’t donker. Ik kan me niet meer herinneren dat ik vorige keer vb. een vlonderpad ben overgelopen. Het enige wat ik nog weet, is water, overal water en modder en het zoeken in de rugzak naar het hoofdlampje.

Vlonderpad De Liereman

Vlonderpad De Liereman

En op dit stuk hieronder was het vorige keer helemaal overstroomd. Je kan er nu wel voorbij, maar je zakt wel tot aan je enkels in de modder.

Drassig pad De Liereman

Drassig pad De Liereman

Drassig pad De Liereman

Drassig pad De Liereman

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En zo komen we terug aan het bezoekerscentrum, het einde van onze wandeling. Bij de inkom van de cafetaria vinden we deze kartonnen doos:

Ransuil

Ransuil

Zo jammer !! Zo’n mooi dier !

In het bezoekerscentrum kan je je lid maken van Natuurpunt, er liggen allerlei brochures en via tablets op de tafels leer je nog wat bij over de natuur. Natuurlijk kan je er ook iets drinken. Wij zijn blij met een soepje en een toastje!

Plaats een reactie